descuidar-se v

Definició

1  Deixar de fer una cosa per efecte de no recordar-se de fer-la.

Em vaig descuidar de demanar-li-ho.

No et descuidis d’anar a cals avis.

2  Oblidar (alguna cosa), no pensar a agafar-la; distreure’s.

M’he descuidat les claus al despatx.

S’ha descuidat un moment i la llet ha bullit.

Etimologia

De cuidar, del llatí cogitare, ‘pensar’. Antigament cuidar volia dir ‘pensar’: «E cascú cuida ésser altre Salomó en saviesa» (Bernat Metge, Lo somni).

Usos

 • El president ens rebé molt cordialment. Estava molt pàl·lid. Semblava fatigat. Fumava nerviosament.
     —Si us plau, tracteu-me de Companys…! —digué en observar que Pujols, sempre protocol·lari, el tractava de Senyor President.
     Per no fer-se pesat, Pujols entrà de seguida en matèria. Parlà del seu fullet [contra la destrucció del contracte de rabassa] —que el President havia llegit i que, segons pròpia confessió, estava molt ben fonamentat. Després afegí:
     —És un document indispensable… però té un petit defecte: és massa jurídic. És potser aquest el punt que us descuideu. El moment actual no és jurídic, és polític i concretament revolucionari. És això que hauríeu de veure. Tota la resta és secundària.

  Josep Pla, Francesc Pujols. Notes, dins Tres biografies (Barcelona: Destino, 1968), pàg. 517
 • I aquest és en Vicenç que no pot dir res, i passa un dit ample i raspós per l’orella de l’Ada. I nota les arracades punxegudes i metàl·liques. I pensa en les arracades daurades en forma d’abella que l’Ada es va descuidar al cotxe l’última nit abans d’anar-se’n. Les va dur un temps a la guantera, com un tresor petit.

  Irene Solà, Els dics (Barcelona: L’Altra, 2018)

Tema de la setmana

Verbs que si badem gaire corren el risc de desaparèixer

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

empastifarendreçar