aixecar la camisa

Definició

Enganyar (algú) abusant de la seva credulitat.

Com que m’ho empasso tot, sempre m’estan aixecant la camisa.

Etimologia d'aixecar

Del llatí exsiccare, ‘assecar’, derivat de siccus, ‘sec’; del significat d”eixugar un riu’, desviant-lo amb rescloses, es passà a ‘alçar-ne el nivell’.

Usos

  • Parla d’una vida molt moguda, de patiments, malalties, xocs i desequilibris, però en cap moment en fa un drama, sinó que s’arma d’ironia, d’un sentit de l’humor efectivíssim, i em ven la moto que vol. I no ho fa només als llibres. En directe [Amélie] Nothomb segueix el joc, i repeteix una vegada i una altra les anècdotes que qui sap si són certes o fruit de les tres o quatre hores que passa cada dia davant d’un full en blanc. I això ens fascina. Ens aixeca la camisa i encara badem. L’autora ens continua venent la ficció fora del llibre.

    Tina Vallès, al blog L’aeroplà del Raval, 5 d’abril del 2006
  • A Catalunya, l’administració pública sembla haver entrat en una espiral de mentides que sembla no tenir aturador. S’ha desbocat i està totalment fora de control. Jo crec que ja se’ns ha fet crosta. Menteixen pels descosits. Com que moltes coses comencen a fallar i no saben com arreglar-les —perquè sovint els que les administren necessiten un manual fins i tot per posar-se la gorra—, s’han d’empescar sopars de duro. Un dels àmbits en què més ens aixequen la camisa és amb tot el que té a veure amb el medi ambient —perquè ser antiverd està mal vist—. La limitació d’anar a 80 km ja és un insult a la intel·ligència del ciutadà. Tant és que estudis tècnics fets arreu assegurin que aquesta mesura és inútil.

    Xavier Roig, La dictadura de la incompetència (Barcelona: La Campana, 2008), pàg. 153

Tema de la setmana

Locucions i frases fetes ben abillades

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

llançar el guant a algúensarronar