llançar el guant a algú

Definició

Desafiar-lo.
Originalment, la persona ofesa colpejava el rostre de l’ofensor amb un guant per desafiar-lo a un duel; també podia llançar-lo a terra davant d’ell. Ara guants i duels solen ser metafòrics.

Li va llançar el guant per tal de veure qui acabaria primer la feina.

Etimologia

guant — Del germànic fràncic want, mateix significat.

Usos

 • —Això ha canviat molt, i tant —va observar el marquès—; ara es pixen a tot arreu.
     —És que no haurien d’haver tret aquells urinaris del pla del Teatre —va intervenir amb candidesa el savi—. Feien un gran servei, allà sota l’estàtua del gran Pitarra.
     —Un gran servei, sí senyor. Explica-li —en Silvestre va llançar el guant a l’amic—, explica-li al noi el que et va passar allà dins…
     En Salomó va arrufar les celles. Aleshores va recordar l’anècdota, i se li va encendre el rostre. Un dia, va relatar-li al minyó, era als urinaris fent la seva feina. De sobte, se li va acostar una mà i li va tocar el membre. Ell no es va tombar, no es va immutar gens, però va sortir amb un «jove, si no li fa res, pixi amb la seva».

  , Heretaràs la Rambla (Barcelona: Planeta, 2005)
 • En una entrevista a Catalunya Ràdio, i quan li demanaren sobre el recurrent tema de la crisi i els càrrecs, Rajoy explicà que no tindrà vicepresidents en el seu partit després del congrés de València, però sí «tres o quatre» vicesecretaris. Frustra així de nou les aspiracions del polivalent batle de Madrid? És possible. Però no acabaren aquí els anuncis, ja que el líder afirmà així mateix que li agradaria comptar per a la direcció de la seva formació política amb Esperanza Aguirre, «si ella vol». Li llança el guant. Haurem d’esperar per a la resposta, que sens dubte, arribarà.

  Joan Olivares, «Aguirre a la direcció, “si ella vol”» (Diari de Balears, 30 de maig del 2008)

Tema de la setmana

Frases fetes amb indumentària

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

tants caps tants barretsaixecar la camisa