tants caps tants barrets

Definició

Referint-se a diferents persones, dit per a indicar la disparitat d’opinions, de conveniències, de propòsits, etc., entre cadascuna i les altres.

A la pel·lícula ‘Rashomon’, tants caps tants barrets: cada personatge narra una versió diferent de la mateixa història.

Etimologia de barret

Diminutiu del llatí birrus, ‘mena de capa curta’, mot d’origen cèltic, probablement ja existent com a diminutiu en aquesta llengua, birritto, tenint en compte que -itto és sufix de probable origen cèltic.

Usos

  • «Hi ha tants Darwin com lectors de L’origen de les espècies», em comentà un visitant de l’exposició oberta fins al 6 de novembre a l’Institut d’Estudis Catalans. Cert. Un capdavanter de l’escola alemanya d’estètica de la recepció, Wolfgang Iser, sostenia que el text d’un autor esdevé obra en l’acte de lectura. L’obra, diu, és el conjunt de significats elaborats per cada lector. Tants caps tants barrets.

    Josep M. Casasús, «Els lectors fan la història» (Avui, 19 d’octubre del 2009)
  • Contentíssim també de saber que voleu començar a escriure aquell llibre de records d’infància, que serà meravellós. Pel que fa a Quanta, quanta guerra, teniu tota la raó: sou vós que l’heu de rellegir fredament en comptes de refiar-vos de parers d’altri, que sempre són allò de «tants caps tants barrets». En el ben entès que, si per mandra (respectabilíssima) o pel que sigui, decidiu no fer-hi cap canvi, també la publicarem a mans besades.

    Carta de Joan Sales a Mercè Rodoreda, 13.06.1979, dins Cartes completes (1960-1983) (Barcelona: Club Editor, 2008)

Tema de la setmana

Expressions amb induments

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

amb una sabata i una espardenyallançar el guant a algú