amb una sabata i una espardenya loc adv

Definició

Amb mitjans insuficients.

Sempre ho hem de fer tot amb una sabata i una espardenya, sense ajuda ni suport de ningú.

Etimologia d’espardenya

Derivat d’espart, un dels materials amb què es feien les soles de les espardenyes, que en català antic i en algunes comarques encara avui també en diuen espartenyes.

Usos

 • El que no pot ser és que, en aquesta taula de negociacions, l’una part ho tingui tot (Estat, justícia, policia, Tribunal Constitucional, manipulació de beques, ulls grossos davant atacs constants als nostres drets, xarxa de comunicacions subtilment radial, pressupostos repartits ideològicament, grans mitjans de comunicació que emmetzinen tot Espanya; grans partits que són exactament iguals pel que fa a les idees i els sentiments d’Estat, pàtria i llengua, etc.) i que els altres hàgim de lluitar incansablement amb una sabata i una espardenya i amb les mans lligades, sempre demanant perdó i sentint-nos incòmodes davant els (altres) espanyols.

  Joan Solà, «Cartes a López Burniol», dins Plantem cara: defensa de la llengua, defensa de la terra (Barcelona: La Magrana, 2009)
 • Aquest és el país de debò del qual estic orgullós; el país que mentre llegiu això fa xarxa, aixeca un castell, aplaudeix els músics que acaba de sentir o estrena una obra de teatre si convé amb una sabata i una espardenya. I és aquesta xarxa d’ateneus, d’esbarts, de cercles, d’associacions, d’entitats i etcèteres la que manté la idea de país. Si no, com és que no hem estat engolits pels Estats que ens volen dissoldre?

  Jaume Cabré, «El país» (Avui, 28 de febrer del 2009)

Tema de la setmana

Frases fetes i locucions amb peces de vestir

Temes i etiquetes

Un comentari a “amb una sabata i una espardenya”

 1. Lou Hevly — Manresa

  En anglès, “on a shoestring”.
  … in Oct. 1966 Kunkin informed a reporter for the Los Angeles Times that the paper had 9000 readers and was operating on a shoestring.
  Los Angeles Free Press
  Sourced from World Heritage Encyclopedia

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

anar fort d'armillatants caps tants barrets