sopar de duro

Definició

Fet de poca volada presentat com a magnífic; fanfarronada.

«Explicar sopars de duro» vol dir falsificar o exagerar els fets per provocar admiració en els oients.

Etimologia de sopar

De sopa, del llatí tardà suppa, i aquest, del germànic suppa, ‘bocí de pa xopat de brou’.

Usos

  • I «un sopar de duro», és a dir, un àpat al restaurant, que costés cinc pessetes, era quelcom de tan sumptuós, gastronòmicament parlant, que es feia gairebé inimaginable; i és per això que les expressions proverbials sorgides d’aquella imaginació enfebrada —com «això és un sopar de duro» o «el que aquell conta és un sopar de duro», etcètera—, només eren aplicades a coses impossibles o fabuloses, als projectes quimèrics o a les exageracions d’un mentider de set soles.

    Gaziel, Sant Feliu de la Costa Brava: burgesos, navegants, tapers i pescadors (1963)
  • Totes aquestes formes de vanitat tenen un cert regulador social, perquè, si exagera, el criticaran —encara que sigui home— i li diran que és un fantasma, que explica sopars de duro o que és un home permanentment estarrufat. Són actes de vanitat secundaris, per dir-ho d’alguna manera.

    Isabel-Clara Simó, Estimats homes (Una caricatura) (Barcelona: Columna, 2001), pàg. 33

Tema de la setmana

Els sopars de duro literals (és a dir, un sopar que costava un duro) fa molt de temps que estan extingits; els figurats encara tenen corda per a una bona estona… però fins quan, si aviat ningú recordarà què eren els duros?

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “sopar de duro”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

quinquévendre duros a quatre pessetes