pica f

Definició

Peça de pedra, de terrissa o d’un altre material, fixada a una paret, sostinguda per un peu, etc., amb una concavitat destinada a rebre aigua o un altre líquid.

Va desparar la taula i va deixar els plats bruts a la pica de la cuina.

Encara no hem aclarit per què s’ha embussat la pica de la font.

Etimologia

De picar, d’origen expressiu i onomatopeic, de la mateixa arrel del llatí picus, ‘pigot, picot’, i pica, ‘garsa’. Vegeu més informació sobre l’etimologia.

Usos

 • La mare insistia a fer-me fer les feines de casa, a ensenyar-me a fer menjars que no semblessin vòmits de gos, que era com deia que quedaven els meus estofats, a deixar la pica ben neta després d’esbandir l’últim plat i no només rentar-los i deixar-la plena d’aigua bruta amb escuma. El discurs es repetia i es repetia. Jo ja no t’ho hauria de dir, el que has de fer, ja ho hauries de veure per tu mateixa. Tantes vegades que m’ho repetia i tantes vegades que jo ho oblidava i no recordava allò en què havia de pensar sense que ella m’ho digués.

  Najat El Hachmi, L’últim patriarca (Barcelona: Planeta, 2008)
 • —Mare, la pica és de gel i s’encalla,
  i és caramull fet de glaç nostre vi,
  i fa tant fred al damunt de la palla,
  tristes les mules no hi poden dormir.
  —Vine, l’Hereu, que la cuina és calenta,
  la poma amb sucre batega en son lloc;
  els gats oloren la sopa de menta
  i els encenalls reviscolen el foc.

  Josep M. de Sagarra, «L’hereu Riera» (1914)

Tema de la setmana

Mentre rumiem si aquesta setmana us proposem un nou enigma perquè descobriu vosaltres quin és el tema dels mots que enviarem, us farem una proposta bibliòfila: aprofitant que acaba d’aparèixer Els 100 refranys més populars, molts dels quals ja hem vist a CD1M i els que falten ja els anirem veient, us oferim el llibre en exclusiva als subscriptors de RodaMots durant 15 dies a partir d’avui mateix. L’oferta és d’aquelles que no s’han de deixar passar: amb un 5% de descompte i sense despeses de tramesa! És a dir, que podeu rebre’l còmodament a casa (o recollir-lo a la llibreria) per només 14,16 euros. Feu clic al primer enllaç de sota per tenir-ne més detalls i començar a omplir la vostra e-cistella de llibres! (Amb la col·laboració de Cossetània Edicions i Bestiari–Grup de llibreries independents) 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ser el peix que es mossega la cuasac