nunci m

Definició

El qui té per ofici o encàrrec de fer les crides en veu alta; pregoner.

Que ho faci el nunci! o Que hi vagi el nunci!: es diu per manifestar la no disposició a fer tal o tal cosa, o a anar a tal o tal lloc.—Que ho conti (o ho faci creure) al nunci!: es diu per expressar incredulitat respecte d’allò que un altre afirma (Diccionari català-valencià-balear).

Etimologia

Del llatí nuntius, ‘emissari; anunciador’, relacionat amb annunciare, ‘anunciar’ i emparentat amb altres mots com ara denunciar, pronunciar, renunciar.

Usos

  • Hi ha dos personatges que tampoc no puc deixar de mencionar: el sereno i el nunci. Estic una mica confosa sobre si vaig arribar a sentir el vigilant cantant les hores i dient el temps que feia: «Les tres i serè» o «Les quatre i plovent». Potser això m’ho va explicar la meva mare, però sí que recordo perfectament el nunci, al mig de la plaça, amb la seva cantarella: «Avui… a la peixateria de la baixada hi ha sardina fresca! I ahir… al ball de l’envelat es va perdre una polsera de plata, la seva devolució serà recompensada!».

    Maria D. Salat, Puntes i organdí. Memòries d’un temps que ja no hi és (Barcelona: Viena, 2010), pàg. 115

Tema de la setmana

Mots trets de llibres escrits per subscriptors de CD1M 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

dejú -unacamàlic