camàlic m

Definició

El qui es lloga per a portar coses de pes d’un lloc a l’altre, bastaix.

Etimologia

Del genovès camali, plural de camalo, provinent de l’àrab hammal, mateix significat, derivat de l’arrel hml, ‘portar una càrrega’.

Usos

 • L’endemà a la tarda desembarquem. Feia vint-i-tres dies que no havíem petjat terra: era el 22 de febrer de l’any 1940. Quatre o cinc adolescents negres i un de blanc, estudiants, amb els quals havíem conversat des de la coberta, ens estrenyen les mans. Bartra ha baixat a coll les nostres tres maletes —una és plena de llibres— perquè no podem pagar un camàlic: ens queden mil francs que es converteixen en divuit dòlars i no sabem el que ens espera.

  , Crònica de la vida d’Agustí Bartra (1967)
 • Quedà aturat. El cronista seguí el mosso de les maletes fins a la via 2, on era preparat el correu del litoral, buit i amb els llums apagats. Donà tres duros al camàlic i:
     —Bon viatge, senyor.
     —Gràcies.
     El cronista mirà el rellotge, el sentimental rellotge d’or de la primera comunió, i, després de col·locar les maletes sota un seient, baixà del tren i féu una volta per les andanes, quasi solitàries, on el lloc dels diaris i el de bomboneria ja eren tancats…

  Haceldama (Muro, Mallorca: Ensiola, 2005 [1959]), pàg. 22

Tema de la setmana

«Hi ha oficis que són bons perquè són de bon viure», escrivia Salvat-Papasseit, però altres no deuen ser tan bons perquè han quasi desaparegut, com el nunci de divendres i el camàlic d’avui. Aquesta setmana en veurem uns quants, d’oficis. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

nuncidrapaire