fer el pes

Definició

Satisfer, convèncer.

Si aquest cotxe no t’agrada prou, tria’n un altre que et faci el pes.

Els diccionaris defineixen ‘fer el pes’ en sentit positiu, però l’ús que se’n fa és quasi sempre negatiu, sovint acompanyat per no acabar de:

Aquest actor no m’acaba de fer el pes.

No hi ha cap polític que li acabi de fer el pes, per això no sol anar a votar.

La solució que va proposar no ens va fer el pes.

Etimologia de pes

Del llatí pensum, ‘pes de llana que un esclau havia de filar per dia’, derivat de pendĕre, ‘pesar’.

Usos

  • Anava a entrar a la Universitat. Una fa plans per a la vida, una decideix que farà això i farà allò, i després tot falla. Al setembre em vaig adonar que hi havia una altra vida a dintre meu, i que m’hi havia de bolcar. Vaig decidir finalment invertir els diners que tenia en una casa pròpia perquè que la nena creixés en una pensió no em feia el pes. Vaig dir a l’Elvira que vingués amb mi, ho vam adequar tot, vam contractar quatre noies més i vam inaugurar El Convent més o menys després d’aquell Nadal i, naturalment, en la més absoluta clandestinitat.

    Blanca Busquets, Tren a Puigcerdà (Barcelona: Rosa dels Vents, 2007)
  • Els polítics són necessaris. Que els volem honestos i eficients i sincers, és evident. Que no tots seran com voldríem que fossin, també és evident. Si l’adroguer no ens fa el pes o el mecànic empitjora la nostra calefacció, canviem i santes pasqües, però no organitzem un pogrom verbal contra els adroguers o els mecànics. Les eleccions, quan toca, són per canviar els polítics que no ens facin el pes. Però els polítics, com els periodistes, com tothom, són necessaris.

    Víctor Alba, Sísif i el seu temps (Barcelona: Laertes, 1995), pàg. 124

Tema de la setmana

Coses que podem fer

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “fer el pes”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fer cau i netfer catúfols