pogrom m

Definició

Atac organitzat acompanyat de pillatge i d’assassinats contra una comunitat determinada, fet amb la connivència o si més no el desenteniment de les autoritats; s’aplicà originàriament als atacs contra els jueus a la Rússia tsarista i, posteriorment, a l’Alemanya nazi.

Etimologia

Del rus pogrom, destrucció total, devastació (d’una ciutat, un país, etc., com en una guerra).

Usos

  • Quan a finals de la societat feudal els jueus foren pregats de ser els banquers de les grans cases en perdició econòmica, es produïren violents pogroms contra els calls —a Castelló [d’Empúries], a la Bisbal, onsevulla que n’existiren. Foren acusats d’usurers i els seus béns foren saquejats —barrejats, com llavors es deia. És clar que eren usurers: quan les coses s’espatllen, el preu del diner sol pujar. És normal.

    Josep Pla, «Reflexions sobre l’Empordà», dins El meu país (Barcelona: Destino, 1968), pàg. 134
  • El ministre en cap de l’estat de Gujarat (Índia), Narendra Modi, del partit Bharatiya Janata, ha estat pràcticament el responsable d’un pogrom antimusulmà que ha causat la mort de milers de persones i el desplaçament de més de 100.000. La seva campanya fa bandera de l’orgull hindú, i sosté que ja que els musulmans han començat la matança, els hindús han de contraatacar amb escreix.

    «Lluites intestines a l’Índia», El món el 2003 (València: Edicions del País Valencià, 2002)

Aquesta quinzena

Manlleus

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

micacoplè