conclave m

Definició

1  Recinte clos on els cardenals es reuneixen per elegir papa.

2  Assemblea dels cardenals reunits per elegir papa.

L’elegit pel conclave no ha de ser necessàriament un dels cardenals; de fet, no cal ni tan sols que sigui clergue.

«Diu el poble de Roma que qui entra papa al conclave n’eixirà cardenal, volent significar que no serveixen de gran cosa els pronòstics i que no hi ha mai favorits amb garantia d’èxit.» (Joan F. Mira, Borja Papa)

En sentit figurat, aquest mot s’utilitza popularment per referir-se a qualsevol reunió a porta tancada per decidir-hi alguna cosa important: Els barons del partit van celebrar un conclave per a estudiar mesures contra la corrupció.

Etimologia

Del llatí conclave, ‘cambreta, recambró, habitació petita; lloc tancat amb clau’.

Usos

  • Surt al balcó de Sant Pere el cardenal protodiaca i plou a bots i barrals damunt de Roma, damunt de la plaça de les columnes atapeïda de gent, de fervor, de tafaneria, de periodistes d’arreu, de policies visibles i invisibles, damunt dels paraigües acolorits que es tanquen per veure-hi millor. El fum ja havia avisat. Fum blanc després de dies i dies, el primer conclave retransmès urbi et orbi per la CNN i tutti quanti, imatges cada dia de la comitiva cap a la Domus Sancta Marthae, a veure quina cara hi fan els cardenals conclavistes, a veure si hi ha un gest, un somriure, que es pugui interpretar…

    Vicenç Villatoro, La derrota de l’àngel (Barcelona: Columna, 2004)
  • Els diumenges anàvem a can Parés a veure l’exposició. Abans de dinar els artistes que hi passaven es reunien en el racó on feien els marcs. Llavors el senyor Parés era jove i portava una barba negra i arrissada. Sortint de la sala em quedava badant i espiant els artistes que entreveia darrere una cortina. Em feien una enveja que de vegades m’arribava a estranyar. Hi havia els consagrats; eren reunits com si fossin un conclave i esperaven l’hora d’anar a dinar. La majoria portaven el tortell de les postes a la mà.

    Josep Pla, Vida de Manolo contada per ell mateix (1927)

Tema de la setmana

Mots relacionats amb el papa que tenen també un sentit figurat 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

pontífexfumata