fumata f

Definició

Fum de color blanc (fumata blanca) o de color negre (fumata negra) que durant la celebració d’un conclave indica si s’ha elegit un nou papa o si, al contrari, cal esperar encara una nova votació.
   «Les expressions fumata blanca i fumata negra, amb aquesta curiosa permanència de l’italià en un dels termes, són usades col·loquialment per referir-se a la decisió positiva o negativa sobre qualsevol cosa que se sotmet a elecció» (Salvador Alsius, Hem perdut l’oremus, 1998).

Fumata blanca per a l’acord de govern entre conservadors i liberals.

Etimologia

De l’italià fumata bianca, fumata nera, mateix significat.

Usos

  • Una setmana abans de la fumata bianca, Artur Mas va anar a Madrid a mantenir una reunió secreta amb Rodríguez Zapatero. Com que hi va anar en pont aeri, al cap de poques hores ho sabia tothom, però al marge de la ingenuïtat del líder convergent l’important és la implicació personal del president del govern espanyol en el procés estatutari. Amb la mateixa ingenuïtat, ZP li va recordar que l’opció era «ara o mai», perquè més tard o més d’hora el Partit Popular tornarà al govern: és a dir, cal aprofitar els vents favorables que es resumeixen en la seva persona.

    , La batalla de l’Estatut (Barcelona: Empúries, 2010)
  • A Cort hi ha hagut, finalment, fumata blanca. Encara que, considerant quina ha estat la decisió, s’escau més que parlem de fumata negra. El monument al creuer Baleares continuarà on és, de manera que podem augurar que, en poc temps, ostentarà la singularitat d’ésser l’únic monument feixista d’Europa. Perquè l’ardit de substituir-ne la llegenda actual per una altra de més light no canvia les coses. Més aviat les empitjora.

    «Fumata negra» (Diari de Balears, 4 de febrer del 2010)

Tema de la setmana

Mots pontificals que tenen també un sentit figurat 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

conclavehabemus papam