habemus papam

Definició

Expressió llatina que fa servir el cardenal camarlenc, al final d’un conclave, per anunciar que ha estat elegit un nou papa (‘tenim papa’). De fet, la fórmula completa diu: «Nuntio vobis gaudium magnum: habemus pontificem» («Us anuncio una gran joia: tenim pontífex»).
   L’expressió habemus… s’usa de vegades, seguida de qualsevol càrrec o nom, per indicar que ha estat nomenada o elegida alguna persona per a un lloc o càrrec especialment desitjat o després d’una negociació complexa. Encara més laxament, l’endemà del Barça-Milan, alguns mitjans van jugar amb l’expressió «Habemus Barça», després de la remuntada que li va permetre accedir a quarts de final de la Champions.

Habemus gerent! Finalment els patrons de la fundació s’han posat d’acord i han nomenat una nova gerent.

Usos

  • Silvio Berlusconi, en un gest inusual, ha fet un pas enrere i ha acceptat la condició que li havia exigit la Lliga Nord per presentar-se conjuntament a les eleccions del febrer: renunciar a ser el candidat a primer ministre. Il Cavaliere ho va anunciar ahir al matí en directe a la ràdio: «Habemus papam, s’ha firmat l’acord entre la Lliga i nosaltres.» I hi va afegir: «Jo seré el líder dels moderats. El premier ja el decidirem en cas que guanyem.» A continuació, l’exmandatari va aclarir les seves aspiracions polítiques, que, segons sembla, de sobte han deixat de ser tornar a ocupar el càrrec de cap de l’executiu.

    Alba Sidera, «Berlusconi s’alia amb la Lliga i accepta ser només ministre» (El Punt Avui, 8 de gener del 2013)
  • Habemus pou. Quasi tres anys després de la inauguració del parc central del Poblenou, un gran altre gran projecte del pare de la Torre Agbar, Jean Nouveal, arriba la posada en escena d’un dels seus trets identitaris més polèmics: el Pou del Món que connecta Barcelona i Guayaquil (Equador) a través de dues càmeres que mostren en directe el que passa a banda i banda del forat. El pas del temps, però, ha desvirtuat el projecte, que s’inaugura aquesta tarda, fins al punt que el mateix impulsor de la idea, Joan Maria Soler (membre de l’Associació de Veïnes i Veïnes del Poblenou), en renega i no vol que mantingui el nom amb què ell mateix el va presentar quan el concebia com «una via de comunicació innovadora que permetés mantenir converses en temps real d’una punta a l’altra del planeta».

    Maria Ortega, «De Barcelona a Guayaquil sense sortir del Poblenou» (Ara, 29 de gener del 2011)

Tema de la setmana

Mots relacionats amb el papa que s’usen també en sentit figurat. La que ve, us tocarà treballar a vosaltres i esbrinar el tema! 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fumatamarrada