marrada f

Definició

Itinerari, recorregut que s’aparta del camí directe; la distància suplementària que en resulta.

Tirem per aquest camí; per l’altre faríem marrada.

(fig.)  En lloc d’anar al gra i dir-nos què volia, va fer marrada explicant-nos anècdotes de quan era jove.

Etimologia

De marrar, de marrir, marrit (participi de l’antic marrir, ‘entristir’, del germànic occidental marrjan, ‘irritar’) per influx d’errar.

Usos

  • El text no sorgeix com un sol acte de creació immediat, sinó que es construeix a base de marrades i rectificacions. Amb els errors i els encerts, la construcció d’un text acumula fatigues, incerteses, desistiments, oblits, reiteracions. Cada fase d’un text és un altre text, perquè cada canvi en modifica el conjunt. I més enllà del text, també els mots canvien de sentit, tal com canvien els homes i els hàbits de lectura.

    Màrius Serra, De com s’escriu una novel·la (Barcelona: Empúries, 2004)
  • Deixem-hi ara els dos nàufrags, besant-se i tornant-se a besar, descobrint-se i reinventant-se, mentre acabem la marrada que ens ha de retornar al casament de la seva filla.

    Vicenç Pagès Jordà, Els jugadors de whist (Barcelona: Empúries, 2009), pàg. 188

Tema de la setmana

Tornem-hi amb un nou enigmot… és a dir, una setmana de mots enigmàtics. Normalment ja sabeu que els dilluns anunciem quin és el tema que aplega els mots que enviarem, però aquesta setmana us toca treballar a vosaltres: haureu de rumiar de valent per descobrir-lo! Envieu la resposta a mots@rodamots.com; entre els qui l’encertin sortejarem tres exemplars del llibre Borja Papa, de Joan F. Mira, gentilesa d’Edicions Tres i Quatre. Vegeu les bases completes per participar-hi al primer enllaç. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

habemus papamxicalla