ametlla f

Definició

Fruit de l’ametller i especialment la seva llavor comestible, que, coberta d’una pell de color torrat, es troba a l’interior de la clofolla dura.

També: ametla, metla, almela, amenla…

Etimologia

Del llatí amygdala, pres del grec amygdále, mateix significat, però en alguna de les formes vulgars amigdula o amindula.

Usos

  • El fet de ser gros afegia encara més negligència a la seua alçada, no gaire més d’un metre setanta. Mentre esperava, el president en funcions va demanar una cervesa i un plateret d’ametlles. Les fregava amb indomable avidesa abans de menjar-se-les per llevar-ne la sal.

    Ferran Torrent, Societat limitada (Alzira: Bromera, 2002)
  • En aquell poble la gent deixa la porta oberta, a vegades fins i tot amb la clau al pany per si un cop de vent la tanca, amb la idea que si algú que passa pel carrer ha de menester alguna cosa de la casa (un got d’aigua, quatre ametlles torrades o anar al lavabo) pugui entrar-hi i servir-se’n a cor què vols.

    Joan Pinyol, «Sortir de l’armari» (L’Enllaç dels Anoiencs, 19 de juny del 2008)

Tema de la setmana

El tema d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. Si endevineu quin dels cinc mots que enviem de dilluns a divendres NO encaixa amb els altres quatre i PER QUÈ, envieu un missatge a mots@rodamots.com. Els dos primers subscriptors que ens facin arribar la resposta correcta, guanyen un exemplar del llibre RodaMots, gentilesa d’Editorial Empúries. En sortejarem dos exemplars més entre les altres respostes correctes que rebem a temps i encara n’hi haurà un altre a la resposta més original, independentment de si és correcta o no. Vegeu les bases completes de participació a l’enllaç de sota. 

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

avellanatec