got m

Definició

1  Vas de vidre, de metall, etc., generalment de forma cilíndrica o lleugerament cònica, sense peu, que serveix per a beure.

Porteu una ampolla de vi i tres gots.

2  Quantitat de líquid que cap en un got.

Va beure dos gots d’aigua un darrere l’altre.

Etimologia

Del llatí vulgar gottus, llatí clàssic guttus, ‘gerro petit, pitxer’, d’origen incert, potser etrusc, micènic o minoic.

Usos

  • Jo envejava aquells talents del Joan, i l’enveja em feia sentir encara més inferior que quan ell convertia els gots de vidre en copes de cristall només per la manera d’agafar-los.

    Pere Rovira, L’amor boig (Barcelona: Proa, 2007), pàg. 127
  • Damunt les taules, garrafes d’aigua i gots esquerdats, bols escantellats, plats, culleres i forquilles. Però ningú no utilitza les forquilles. Només les culleres. És que en el que ens donen no hi ha mai res de sòlid. I, en els llegums, hi ha més aigua que llegums.

    Sebastià Gasch, París, 1940 (Barcelona: Quaderns Crema, 2001 [1956]), pàg. 30

Tema de la setmana

‘Got’ era la resposta a l’endevinalla que us proposàvem divendres. Al primer enllaç trobareu la resposta a totes les endevinalles de la setmana i també els guanyadors del sorteig que hem fet d’exemplars dels llibres Endevinalles per a tothom i 100 endevinalles noves per a tothom, de Pere Martí i Bertran amb il·lustracions de Núria Feijoó.

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

7 comentaris a “got”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

esquerdarribella