Definició
Vi blanc, sec, d’alta graduació, de qualitat fina, que s’obté de tipus de vinyes de diverses zones de Cadis.
Plural: xeressos
Etimologia
Del nom de la ciutat andalusa de Jerez de la Frontera, antigament Xerés, del topònim àrab Xerix.
Usos
Així en un ball
, Llibre dels homes (Barcelona: Edicions 62/Empúries, 1998)
bevent xerès
trobí promès
fill d’un burgès
entès, marquès,
decorador,
un gran senyor
mig tarambana
que allà a l’Havana
tenia terra
dins d’una gerra.És la història d’un senyor que va heretar un celler on es produïa el moscatell més valorat i venut del país. Però, ves per on, a ell no li feia el pes el moscatell. Li semblava provincià i mai no en prenia. Ell preferia el xerès que trobava que sí que era un vi cosmopolita. I quan va rebre l’herència, i sense saber-ne gens, de vins, va decidir que reconvertiria el celler i que en lloc de moscatell faria xerès. Però, com que els ceps eren de moscatell, el clima era el de Catalunya i el personal estava avesat a produir moscatell, el producte que en sortia era un híbrid estrany que cada cop s’assemblava menys al moscatell però que tampoc no era comparable al xerès de Jerez.
«Moscatell i xerès» (Avui, 10 de setembre del 2006)
Tema de la setmana
Mots derivats de topònims (amb denominació d’origen)