vernissatge m

Definició

Acte d’inauguració d’una exposició d’art consistent en la reunió de l’artista o els artistes que hi exposen amb els invitats (antigament hom aplicava en aquest moment un vernís protector a l’obra pictòrica).

Etimologia

Del francès vernissage, ‘acció d’aplicar vernís; inauguració d’una exposició’, derivat de vernisser, i aquest, de vernis, ‘vernís’, del baix llatí veronice, ‘sandàraca’ (nom d’una resina), del grec Beroníke (o Bereníke), ciutat de la Cirenaica (avui Bengasi, a Líbia), d’on procedien aquestes resines.

Usos

  • —Bones notícies, endolcidor secret! —va dir—. Demà passat s’inaugura una exposició d’en Gustavete Rabón, i segur que hi haurà totes les meves amigues —va fer una pausa—. És a les vuit, a la galeria del Túnel. Imagino que hi aniràs.
       Vaig anar-hi. En la culminació del vernissatge, la galeria era tan plena que arribar a les pintures de les parets era fruit de la casualitat.

    , El jardí dels set crepuscles (Barcelona: Proa, 1989), pàg. 244
  • L’acció, segons [Lluïsa] Xarnach, té un component entre esperançador i crític amb el medi ambient, «significa donar vida, i amb aquest gest pretenc fer reflexionar sobre la delicada cura del medi aquàtic». L’artista realitzarà aquesta original perfomance amb l’ajut d’una zòdiac i un submarinista. Prèviament es farà un aperitiu-vernissatge amb musclos. Tothom qui ho vulgui podrà usar-los per escriure-hi un desig i penjar-lo de les branques de l’arbre aquàtic.

    Jordi Camps i Linnell, «Arbre submarí: l’artista Lluïsa Xarnach plantarà un arbre al fons marí de Cala Jóncols» (El Punt, 23 de juliol del 2010)

Tema de la setmana

Mots derivats de topònims dels cinc continents 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

xerèsmussolina