mussolina f

Definició

Roba blanca de seda, amb lligat de plana, fina i transparent, i roba de cotó imitant la mussolina de seda; serveixen per a fer-ne peces de vestit interior, mocadors de pagesa, vels, etc.

Etimologia

De l’àrab mausilî, ‘fet a Mossul’ (àrab Máusil), ciutat de l’Iraq, probablement a través de l’italià mussolina, antigament mussolino. A Arrels nòmades (La Campana, 2010), Pius Alibek diu de Mossul que és «una ciutat com moltes de diferents països del món que, per un motiu o un altre, aporten més militars a l’exèrcit del país».

Usos

  • Quan, als 22 anys, Marcel Proust va decidir que no seria mai ni advocat ni metge, es va plantejar molt seriosament el sentit de la vida: quina utilitat té ser escriptor? Li confiava a la cèlebre Céleste, la criada: «Ah, Céleste, si jo estiguera segur de fer amb els meus llibres tant de bé com el papà ha fet pels seus malalts!» Qui ho havia de dir, que Marcel es preocupava pel profit dels seus futurs lectors tant com el doctor Proust, autor de trenta-quatre obres mèdiques, com ara Les éléments d’hygiène, on explica a les jovenetes en flor la manera de millorar la salut amb exercicis simples i agradables, una mena d’aeròbic avant la lettre per a senyoretes amb camisó llarg o roba de mussolina.

    , «Llegint Dante, o Proust» (Avui, 2 de maig del 2009)
  • A mitjans del segle XIX es va imposar entre les dones de Marsella una mussolina lleugera que substituïa les velles teles d’un gruix immoderat i que alleujava de la calor estiuenca.

    Félix de Azúa, «Paraules sobre les paraules» (El Periódico de Catalunya, 29 de març del 2008)

Tema de la setmana

Mots derivats de topònims (amb denominació d’origen) 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

vernissatgebiquini [1]