Definició
Vi blanc, sec, d’alta graduació, de qualitat fina, que s’obté de tipus de vinyes de diverses zones de Cadis.
Plural: xeressos
Etimologia
Del nom de la ciutat andalusa de Jerez de la Frontera, antigament Xerés, del topònim àrab Xerix.
Usos
Així en un ball
Dolors Miquel, Llibre dels homes (Barcelona: Edicions 62/Empúries, 1998)
bevent xerès
trobí promès
fill d’un burgès
entès, marquès,
decorador,
un gran senyor
mig tarambana
que allà a l’Havana
tenia terra
dins d’una gerra.És la història d’un senyor que va heretar un celler on es produïa el moscatell més valorat i venut del país. Però, ves per on, a ell no li feia el pes el moscatell. Li semblava provincià i mai no en prenia. Ell preferia el xerès que trobava que sí que era un vi cosmopolita. I quan va rebre l’herència, i sense saber-ne gens, de vins, va decidir que reconvertiria el celler i que en lloc de moscatell faria xerès. Però, com que els ceps eren de moscatell, el clima era el de Catalunya i el personal estava avesat a produir moscatell, el producte que en sortia era un híbrid estrany que cada cop s’assemblava menys al moscatell però que tampoc no era comparable al xerès de Jerez.
Joan Oliver, «Moscatell i xerès» (Avui, 10 de setembre del 2006)
Tema de la setmana
Mots derivats de topònims (amb denominació d’origen)