xerès m

Definició

Vi blanc, sec, d’alta graduació, de qualitat fina, que s’obté de tipus de vinyes de diverses zones de Cadis.
Plural: xeressos

Etimologia

Del nom de la ciutat andalusa de Jerez de la Frontera, antigament Xerés, del topònim àrab Xerix.

Usos

  • Així en un ball
    bevent xerès
    trobí promès
    fill d’un burgès
    entès, marquès,
    decorador,
    un gran senyor
    mig tarambana
    que allà a l’Havana
    tenia terra

    dins d’una gerra.

    , Llibre dels homes (Barcelona: Edicions 62/Empúries, 1998)
  • És la història d’un senyor que va heretar un celler on es produïa el moscatell més valorat i venut del país. Però, ves per on, a ell no li feia el pes el moscatell. Li semblava provincià i mai no en prenia. Ell preferia el xerès que trobava que sí que era un vi cosmopolita. I quan va rebre l’herència, i sense saber-ne gens, de vins, va decidir que reconvertiria el celler i que en lloc de moscatell faria xerès. Però, com que els ceps eren de moscatell, el clima era el de Catalunya i el personal estava avesat a produir moscatell, el producte que en sortia era un híbrid estrany que cada cop s’assemblava menys al moscatell però que tampoc no era comparable al xerès de Jerez.

    «Moscatell i xerès» (Avui, 10 de setembre del 2006)

Tema de la setmana

Mots derivats de topònims (amb denominació d’origen) 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

bermudesvernissatge