viure amb l’esquena dreta

Definició

En sentit figurat, viure sense treballar.

És incapaç de fer cap esforç per guanyar-se la vida; està acostumat a viure amb l’esquena dreta; però ara s’haurà d’espavilar.

Un que viu amb l’esquena dreta és un esquenadret.

Etimologia de dret

Del llatí vulgar drēctus, llatí clàssic dīrēctus, ‘recte, directe’, participi de dīrĭgĕre, ‘dirigir’, derivat de rĕgĕre, ‘guiar, conduir, dirigir’. Més mots de la mateixa família són adreçar, indret, dretcient, endreça, dirigir, regular i rei.

Usos

 • Això de les vagues té un límit, i no m’estranya que la gent estigui tipa de tant de mullader; ja fa massa dies que dura, i, com que els sindicats són forts, els vaguistes cobren sense treballar, i a viure amb l’esquena dreta, un s’hi acostuma de seguida…

  Tomàs i Teresa Pàmies, ­Testament a Praga (Barcelona: Destino, 1971), pàg. 110
 • A hores d’ara, l’opinió pública hauria d’estar escarmentada, però no és així. La por fomentada amb astúcia impedeix discernir entre perill real i perill fictici. La por a perdre-el-que-ens-ha-costat-tants-esforços actua com a aliat dels veritables lladregots que, sense cap risc i amb l’esquena dreta, s’han folrat no sols amb el treball d’obrers i empleats, sinó també amb l’enginy i els sacrificis de milers de petits comerciants, industrials, pagesos i professionals que acaben a les urpes dels bancs i de les multinacionals. I són aquests els qui es presenten com una «alternativa al marxisme».

  Teresa Pàmies, Opinió de dona (Barcelona: Edicions 62, 1983), pàg. 158

Tema de la setmana

Si la salut l’hagués acompanyada, demà Teresa Pàmies hauria fet 100 anys. Aquests dies veurem unes quantes paraules i expressions tretes de la seva obra.

Enllaços

Temes i etiquetes

3 comentaris a “viure amb l’esquena dreta”

 1. Juanchich — REINERS

  Quan el meu pare em renyia, deia que em feria venir l’esquena dreta:
  Es a dir que si no cumplii el que em donava com feina “em feria venir l’esquena dreta”
  No sé si posava el masculin jo o el femeni per esquena

  Respon
 2. Josep Roma

  La frase d’exemple d’avui “És incapaç de fer cap esforç per guanyar-se la vida; està acostumat a viure amb l’esquena dreta; però ara s’haurà d’espavilar” ¿és una indirecta pel cap de l’estat si per ventura perd la feina?

  Respon
 3. Vicent — Lleida

  Al Quadern gris, Josep Pla parla de l’arribada d’andalusos al poble, que en practicar l’ofici d’escombraire -sembla que exercit impecablement fins aleshores- mostraven l’habilitat consistent en assegurar la verticalitat…

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

tenir el cul llogatbaldraga