un raig de

Definició

Molt, molts.

L’orador ha dit un bon raig de disbarats.

L’ase li va engegar un raig de guitzes.

Curiosament, la mateixa expressió pot voler dir el contrari: ‘una petita quantitat de’: Com a mínim té un raig d’il·lusió per aconseguir aquesta feina. Ens queda un raig d’esperança.

Etimologia

Del llatí radius, ‘raig de roda; raig de llum’.

Usos

  • La meva mare que vetllava molt pel negoci em va clavar un raig de bufes i m’havia deixat dues nits sense sopar. Però jo baixava a la nit a munyir una vaca i m’ennuegava de tan de pressa que m’empassava la llet per poder tornar al llit.

    Mercè Rodoreda, Quanta, quanta guerra… (Barcelona: Club Editor, 1980), pàg. 68
  • [Emmaús, 26 d’abril de 1886] Nosaltres no tinguérem la fortuna de trobar-hi a Jesucrist, sinó una rua de nois del poble veí que ens seguí amorosament demanant-nos bakxix, i veient que no els en donàvem tants com ells ne volien, deixant de tractar-nos a la bona, nos enviaren un raig de pedres, acompanyades amb vocables secs i guturals, que per sort no enteníem, mes que devien valer quiscun per dues o tres pedres. Jo, francament, ho prenguí per joguina o entremaliadura d’infants, més que per odi.

    Jacint Verdaguer, Dietari d’un pelegrí a Terra Santa (Barcelona: Proa, 1999 [1889]), pàg. 77

Tema de la setmana

Divendres vèiem que el sentit més comú de l’expressió a mansalva era ‘abundosament, molt’. De paraules i locucions per indicar el concepte de ‘molt’ n’hi ha a balquena, a dojo, un reguitzell, un devessall, alamon. Aquests dies en veurem unes quantes més.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

a mansalvaun rosari de