trencaclosques m

Definició

1  Problema, endevinalla, difícil de resoldre.

Alguns diaris posen trencaclosques a la secció d’entreteniments.

2  Joc consistent en un conjunt de peces, regulars o irregulars, de cartó o altra matèria, que cal combinar per a formar una figura o una imatge determinada.

Perquè s’entretingués mentre es recuperava, li vam regalar un trencaclosques de 5.000 peces.

Etimologia

De trencar i closca.

Usos

  • De vegades en Mateu tenia la impressió que jugaven amb les peces d’un trencaclosques, mirant de fer-les encaixar, per les bones, sense violències, assegurant-se que els elements fonamentals s’avenien, sabent que hi havia peces secundàries de les quals, si calia, es podia prescindir. Volien que, si llur relació tirava endavant, no hi hagués massa imprevists.

    Miquel Adrover, Els voltors (Argentona: Voliana, 2011), pàg. 63
  • Aquesta porta s’havia d’obrir, per la banda del carrer, quan no la tenien tancada amb clau, que només la tancaven amb clau a la nit, estirant el pany, passant després la mà per l’escletxa que s’havia fet, i traient l’anella d’una cadena que estava passada en un ganxo clavat a la paret. Era molt senzill però s’havia de saber. I si parlo tant de la casa, és perquè encara la veig com un trencaclosques, amb les veus d’ells que, quan em cridaven, no sabia mai d’on venien.

    Mercè Rodoreda, La plaça del Diamant (1962)

Tema de la setmana

Mots compostos

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

voraviatorcaboques