torcaboques m

Definició

Tovalló, peça quadrada de lli, de cotó, de paper, etc., que s’usa en els àpats per a netejar-se els llavis i les mans. (És un mot usat sobretot a les Balears.)

Eixuga’t els llavis amb el torcaboques.

Anotava les idees que se li acudien en els torcaboques dels bars.

Etimologia

De torcar (‘netejar amb un drap, un paper, etc.’, del llatí vulgar torca, ‘feix d’herba o de draps retorçat’, variant del llatí clàssic torques, ‘collar’, derivat de torquere, ‘torçar’), i boca (del llatí vulgar bucca, ‘galta, boca botida’, que anà suplantant l’ús de os, oris en la significació de ‘boca’).

Usos

 • —Un cavaller foraster vol veure vossa mercè. Diu que nom Loureiro i l’encàrrec que duu per vossa mercè és urgent.
     —Deu ser cosa de s’oncle —comenta Sebastià a la seva dona—. Perdona’m, Bàrbara, tot d’una torn.
     I posa el torcaboques damunt la taula després de fer-lo servir eixugant-se els llavis, i besa la mà de la seva dona amb una galant resignació.

  Carme Riera, Dins el darrer blau (Barcelona: Destino, 1994), pàg. 409
 • Sempre hem de cridar el pare unes quantes vegades perquè es desferri de l’ordinador. La cuina està com sempre, però sembla més vella, més fosca. Per la porta de la galeria entra el reflex del sol a les finestres de l’edifici que hi ha a l’altra banda del pati i el cloqueig d’una gallina que el veí surrealista de l’entresòl té ficada en un corral. Tall pa, pos els torcaboques al costat dels plats i deman què ha passat amb la butaca de la sala.
     —L’he venuda, no em feia cap servei —diu ma mare.

  Llucia Ramis, Tot allò que una tarda morí amb les bicicletes (Barcelona: Columna, 2013)

Tema de la setmana

Mots compostos

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

trencaclosquesbufanúvols