sine die loc adv

Definició

Locució llatina que significa ‘sense (un) dia’ [concret], complementària de verbs com ajornar o suspendre, amb la qual s’indica la indefinició temporal respecte a la represa del tractament d’un afer o execució d’un projecte.

L’elecció del candidat ha estat ajornada ‘sine die’.

Usos

  • A les Corts de 1604 els valencians voten uns esplèndids subsidis al monarca i al seu valido, Lerma. Sens dubte esperaven, com a compensació, l’ajornament sine die del projecte luctuós [l’expulsió dels moriscos]. De més a més, Lerma, marquès de Dénia, era també senyor de moriscos en els seus dominis valencians, i això devia contribuir a esperançar-los. Però els esdeveniments es precipitaren. En 1609 Felip III ordenava l’exili massiu dels moriscos. Allò era la ruïna.

    Joan Fuster, Nosaltres, els valencians (Barcelona: Edicions 62, 1962), pàg. 37
  • Don Rafel anava per l’Audiència amb la mirada inquieta buscant enemics rere els tapissos. Va posposar una audiència amb l’alcaid de la presó de la plaça del Blat i ajornà sine die la resposta a la petició d’intervenció de l’Audiència en dos casos d’abús per part de l’exèrcit.

    Jaume Cabré, Senyoria (Barcelona: Proa, 1991), pàg. 359

Tema de la setmana

«…Puc enlairar, amb un sol mot del meu llatí, una bandera, una | vela. Ah, aquest llatí que tant m’estime, aquest llatí que m’és | un gos amable o un teuladí i em fan companyia de vegades, | aquest llatí que diàriament, paraula per paraula, glopet a glopet, | em repetesc, parlant sol, reiterant unes paraules humils i | pregones», feia dir Vicent Andrés Estellés al seu Ovidi exiliat (Exili d’Ovidi, XVII). Aquests dies veurem unes quantes expressions llatines que ens han pervingut textualment. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

i santes pasqüescarpe diem