i santes pasqües

Definició

Expressió que dóna una cosa per acabada.

Si tant t’ho demanen, vés-hi, i santes pasqües!; així ja hauràs complert d’una vegada.

Convocarem el referèndum i santes pasqües. A qui no li agradi que s’hi posi fulles.

Etimologia de pasqües

Del llatí grec pascha, d’una variant de l’hebreu pesah, ‘pas, trànsit’, commemoració de l’èxode, a través del llatí vulgar pascua, influït per pascuum, ‘pastura’, a causa de l’àpat ritual.

Usos

  • Però això no ho sabia, donya Marianna, ja que quan tornava del Rosari havia d’estar al cas de les visites, que aquesta mena de vida és un tragí constant. En allò que mai no havia pensat, perquè no li quedava gaire temps, era en la possibilitat de sentir-se en l’obligació de pensar que hauria de mirar si es posava a estimar el seu marit. Ella havia complert, no tenien fills perquè Déu no ho havia volgut i santes pasqües. No estava obligada a més. I com que els seus anhels s’havien encaminat amb decisió cap al món paralitúrgic de la devoció, estava prou enfeinada per no sentir cap mena de recança ni cap falta d’amor.

    Jaume Cabré, Senyoria (Barcelona: Proa, 1991)

Tema de la setmana

Expressions tretes de Senyoria, de Jaume Cabré, que s’acaba de publicar en alemany. 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

el rovell de l’ousine die