sabatasses adj i m i f

Definició

Beneitot, que té poca intel·ligència, ignorant.

És un sabatasses: no se li pot encarregar cap feina.

També: sabata

És tan sabata que no entén les regles senzilles d’aquest joc.

Etimologia

De sabata, d’origen incert; malgrat ser un mot comú en la majoria de llengües romàniques i d’altres de no romàniques (eslaves, turc, àrab, persa), no s’hi veu relació etimològica entre elles ni consta d’on partí.

Usos

  • Ell, el savi metge, em va tractar molt durament. Em va dir que sempre havia cregut que jo era un minyó amb una certa cultura i fins i tot intel·ligent, però que ara acabava de demostrar-li la meva condició d’estúpid sabatasses. Va declarar textualment que no despenjava de gaire més alt que un aixafaterrossos baixat de l’hort i que m’hauria de caure la cara de vergonya. L’estupor em feia posar aire de babau, cosa que devia completar les asseveracions del metge.

    Avel·lí Artís-Gener, Viure i veure 2 (Barcelona: Pòrtic, 1990)
  • La noia havia sortit, finalment, de polleguera. El seu acompanyant, que ho esperava, somrigué i es disposà a tranquil·litzar-la. Aquesta, però, malfiant-se’n, va optar per aplicar la rutina —en el sentit informàtic— anomenada «dutxa freda», «aquí et quedes, sabatasses» o bé «doncs ara et fotràs», segons la terminologia que utilitzin els manuals que consultem, va aixecar el seu metre setanta-tres de la cadira d’alumini i va pronunciar, enravenada com un filferro:
       —Adeu.

    Ramon Monton, Inversemblances i fantasies (Perpinyà: El Trabucaire, 1993)

Tema de la setmana

«El pedestal són les sabates», va dir Joan Brossa, de qui fa uns dies commemoràvem el 105è aniversari. Aquests dies veurem uns quantes paraules i expressions relacionades amb les sabates.

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “sabatasses”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

colomassacalcer