calcer m

Definició

Peça d’indumentària que serveix per a cobrir i resguardar els peus, com ara les sabates o les botes; calçat. S’usa sobretot en català occidental.

Pel que fa al calcer i a la roba, cadascú és lliure de dur el que vulga.

«Vicenteta, filla meua, | no tires aigua al carrer, | perquè passarà el teu nóvio | i s’embrutarà el calcer» (cançó popular d’Alacant).

Etimologia

Del llatí calceus, ‘sabata’. Més mots de la mateixa família són calça, calçador, descalç, calçasses, calçot i calçotets.

Usos

  • …i les senyores i els senyors van en xandall al supermercat i en xandall tot el cap de setmana. Per no parlar de les sabatilles d’esport, que són ja calcer general, de les successives modes inspirades en successius models —mariner de regates, tennista, ciclista, etc.—, de la transformació del passeig en bicicleta en bicis de vint-i-una marxes, de l’aeròbic domèstic, la gimnàstica passiva, els monopatins urbans, els vehicles tot terreny i altres plagues que no venen en la Bíblia.

    Joan F. Mira, «Omnisports», dins Els sorolls humans (Alzira: Bromera, 1997), pàg. 58
  • Una cosa, però, sí que se’m va quedar tan impresa en la ment que n’he guardat sempre la imatge ben viva: les enormes sabates de cuir aspre i ressec del sant [Josep de Calassanç], que va ser un home alt i corpulent i gastava per tant un calcer de dimensions adequades, que dins de la vitrina em semblaven uns estranys sabatots de gegant.

    Joan F. Mira, Tots els camins (Barcelona: Proa, 2020), pàg. 168

Tema de la setmana

Mots relacionats amb el calçat o calcer, que són dues maneres de referir-se a la mateixa cosa.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

sabatassesallargar més el peu que la sabata