rastellera f

Definició

Conjunt de coses posades en fila l’una al costat de l’altra; renglera.

Una rastellera de garbes. Una rastellera de cebes.

En sentit figurat, conjunt de coses que se segueixen les unes després de les altres.

Em va etzibar una rastellera d’insults i després es va fer fonedís.

En valencià també se’n diu rastrera.

Usos

 • Novau, en sortir de Falset, havia tingut la precaució de pelar una rastellera d’alls i, una vegada comprovada la ferum, la lligà de tal forma que circumdés, protegint-lo, el carruatge. Ja sigui per aquest motiu, ja sigui per mera casualitat, una dotzena de ratapinyades de les grosses, volaven nerviosament entorn, però fora de l’abast dels alls, eixordant amb els seus crits satànics i donant escorta obstinada als nostres amics fins a la matinada, quan ja veien Pratdip. Travessaren el clos emmurallat de la vila, que presentava un aspecte de gran desolació. Grups de dones endolades pregaven, en veu alta, pels carrers.

  Joan Perucho, Les històries naturals (Barcelona: Edicions 62, 2019 [1960])

Tema de la setmana

Joan Perucho, 100 anys

Enllaços

Temes i etiquetes

4 comentaris a “rastellera”

 1. M. Carme Salvadó Cabré — Riudoms (Baix Camp)

  M’ha fet molta il·lusió que hagueu proposat aquesta paraula. Feia molts anys que no la sentia.
  Amb tot, hi he trobat a faltar un significat concret, el que jo havia sentit. La meva família denominava rastellera a la fusta penjada a la paret per posar-hi els plats d’una manera ordenada (actualment en diem escorreplats).

  Respon
  • RodaMots

   Podria ser, sí; l’Alcover-Moll recull restell i restellera com a variants. I un rest, segons el DIEC, és un ‘conjunt d’alls o de cebes format trenant-ne les fulles (rest d’alls; rest de cebes)’, o bé una ‘filera de coses posades o formades l’una al costat de l’altra. Un rest de butaques‘.

   Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

palplantat -adaencimbellar