encimbellar v

Definició

1  Posar a dalt, al cim, d’un lloc elevat; enfilar-se en un punt elevat, posar-se dalt d’un arbre o d’un lloc elevat.

Els vaig trobar quan s’encimbellaven pels arbres.

2  Portar (algú) a un alt rang, a una posició elevada.

Etimologia

De cimbell, ‘ocell o objecte que es posa al cim d’un pal i serveix per atraure els ocells que hom caça’, d’un llatí vulgar cymbellum, mena de diminutiu de cymbalum, ‘címbal’, perquè a l’inici el reclam devia ser una campaneta; al resultat fonètic d’aquest mot en català pot haver contribuït una concepció popular del mot com a compost de cim i bell, aplicat a allò que es posa al bell cim d’un pal.

Usos

  • Pratdip es troba, doncs, al mig d’aquesta orgia de bolets, cabres, perdius, lletugues i maragdes, encimbellada en el vessant d’una muntanya i coronada per un castell en ruïnes. Uns grans prats s’hi estenen als peus, circumstància que degué influir en el nom de la vila, i els voltants són d’una extrema verdor.

    Joan Perucho, Les històries naturals (Barcelona: Edicions 62, 2019 [1960])
  • El dugueren al saló de les recepcions, allà on temps enrere tocà el màgic Chopin. En una tauleta hi havia, encimbellat en un pedestal de caoba envernissada, un vampiris diminutus en or massís, interpretació, artísticament lliure, d’una ratapinyada al·legòrica, realitzada, amb el gust de sempre, per la casa Gumersind Cortès, del carrer de Ferran.
       —Fill meu —digué el marquès—. Heus ací una petita mostra de la nostra entusiasmada admiració. En el pedestal hi ha el nom de tots nosaltres.

    Joan Perucho, Les històries naturals

Tema de la setmana

Centenari de Joan Perucho + 60 anys de Les històries naturals

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

rastelleraposar-se-li la pell de gallina