palplantat -ada adj

Definició

Que resta dret i immòbil com si estigués clavat a terra.

Au, mou-te! Què hi fas, aquí, palplantat?

Vaig arribar tard i la vaig trobar palplantada allà on havíem quedat.

Etimologia

Compost de pal (del llatí palus, mateix significat) i plantar (del llatí plantare). Més mots de la mateixa família de plantar són implantar, plançó, planter, plantejar, plantilla i plantós.

Usos

  • Tot seguit entraren uns lacais amb perruca, carregats amb una mena de cadira de braços, al damunt de la qual, protegit amb una funda, apareixia un gran i deforme embalum. Amb grans esforços el descarregaren del baiard, el col·locaren al mig del saló i es quedaren palplantats, esperant ordres. Llavors Josep Ignasi picà de mans. Tot seguit els lacais, com obeint una pantomima estudiada, desenfundaren l’embalum. Aparegué rutilant l’arpa pneumàtica. Era una màquina que en la seva estructura fonamental recordava l’arpa normal, si bé amb la diferència que arrencava d’una gran caixa de caoba proveïda d’uns pedals per a manxar, i de la qual ascendia un tub de dimensions considerables.

    Joan Perucho, Les històries naturals (Barcelona: Edicions 62, 2019 [1960])

Tema de la setmana

Centenari de Joan Perucho i seixantè aniversari de Les històries naturals

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

vampir -arastellera