posar messions

Definició

Fer una juguesca.

Pos messions que n’hi ha de reines arreu arreu.

També: jugar messions

Vols que juguem messions, a veure qui guanya?

Etimologia

Aquesta expressió s’usa a les Illes; una messió antigament volia dir ‘despesa’ i ve del llatí missiōne, ‘lliurament’. Vegeu-ne més informació aquí.

Usos

  • Sigui com fóra, la nova de la seva detenció havia tornat a contorbar Ciutat. Fins i tot alguns la consideraven més important que la de l’empresonament dels jueus, tal vegada perquè els afectava més de prop: no sols els privava, almanco durant una bona temporada, dels seus agradables serveis, als quals tan ben acostumats estaven, sinó que, posats a fer-la xerrar, en podia contar de grosses ben comprometedores. Ja es posaven messions sobre el temps que restaria presa, els càrrecs que li imputarien i si aquella arrossegaria d’altres detencions.

    Carme Riera, Dins el darrer blau (Barcelona: Destino, 1994)
  • A vegades, perquè estic sol, me’n vaig a un bar i començ a jugar amb les màquines com un boig. M’agrada jugar-hi legalment, no com d’altres que peguen cops de puny per fer moure les xifres. M’agrada per saber quants de punts sóc capaç de marcar. A vegades he posat messions amb un o altre que era en aquell local per veure qui faria més punts. Em deia a mi mateix: «Sóc capaç de fer el que fa un altre». I tenia enveja d’un jove que, amb tants de punts com treia, podia repetir la partida.

    Gabriel Janer Manila, He jugat amb els llops (Barcelona: La Galera, 2010)

Tema de la setmana

Frases fetes amb ‘posar’

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cria fama i posa’t a jeurejuguesca