cop de puny

Definició

Cop donat amb la mà closa.

Quan va entendre que li oferia diners a canvi del seu silenci, li va ventar un cop de puny al mig del pit.

També: punyada, pinyac

Fet a cops de puny: fet de pressa i malament, d’una manera barroera, matussera.

Etimologia de puny

Del llatí pŭgnus, mateix significat. Altres mots de la mateixa família són punyal, punyeta, impugnar, púgil i pugna.

Usos

  • I que com que jo estava guanyant diners dels drets dels dos llibres i estava disposada a gastar-los tots amb ell, durant un temps vam ser feliços a la manera dels addictes. O, si dir-ho així és massa exagerat, posem que ho vam passar bé. O, si dir-ho així és massa modest, posem que jo potser em devia enamorar. I no és mentida que em vaig quedar prenyada per sorpresa (cap truc per part meva, l’hi asseguro) i que l’hi vaig comunicar precisament el dia que ell m’anava a comunicar que volia deixar-me (això m’ho va confessar un dia que tots dos ens vam barallar a cops de puny). I que aleshores vam dir que ho podíem intentar i ho vam intentar.

    Empar Moliner, La col·laboradora (Barcelona: Columna, 2012)
  • Al vestíbul ampli, damunt les portes d’entrada a la sala, hi havia uns plafons fets amb grans fotografies en blanc i negre: Cantinflas, John Wayne clavant un cop de puny a un pobre home, Rita Hayworth rebent la bufetada a Gilda, una escena coral de Cleopatra… Qui havia triat aquelles imatges mítiques, sabia que despertaven un estat d’ànim, una predisposició a deixar-se ensibornar per aquella altra realitat un cop entressis a la sala.

    Jordi Puntí, Els castellans (Barcelona: L’Avenç, 2011), pàg. 32

Tema de la setmana

Els efectes dels cops de puny ja els vam veure la setmana passada; aquesta repassarem algunes expressions amb ‘cop’.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

traucop d’ull