juguesca f

Definició

Pacte que fan dues persones o més que disputen sobre alguna cosa, segons el qual la qui resultarà que no té raó o s’equivoca haurà de donar a l’altra una quantitat determinada o qualsevol altra penyora.

Qui perdi la juguesca haurà de pagar un sopar a tota la colla.

Etimologia

Derivat de jugar (del llatí jŏcari, mateix significat) amb possible influx de gresca, ‘joc de daus’.

Usos

  • He de reconèixer que hi té la mà trencada, amb la rebosteria, i estic segura que avui no farà una excepció. El dilema és: en deu haver fet un de pastanaga o de formatge? Faig una juguesca amb mi mateixa i aposto pel pastís de pastanaga. Si guanyo, me’n podré menjar un tall, però si apareix amb un pastís de formatge o amb un Sacher, prohibit tastar les postres!

    Estel Solé, Si no puc volar (Barcelona: Rosa dels Vents, 2016)
  • És un cicle tancat que desespera: mentre la brasa és calenta tornem a parlar de gestió forestal, d’abandonament dels camps i de pastures, de paisatges en mosaic, de desequilibri territorial. A les tertúlies torna a sortir el tòpic que els incendis de l’estiu s’apaguen a l’hivern, que ja sembla un mal acudit, i dels mitjans ens arriba l’ús piconador del mot territori per (no) voler dir país —que també podria donar peu a juguesques sobre quin conseller el repetirà més vegades en cada entrevista, si la d’Agricultura o el d’Interior—. Això sí, un cop extingit l’incendi, l’agulla del «territoriòmetre» anirà baixant progressivament per tornar a situar-se plana i inofensiva, i així fins al pròxim foc, que es repetirà el cicle.

    Marta Rojals, «Si en cremen un, ens cremen a tots», dins No siguis pobre! (Barcelona: Ara Llibres, 2023), pàg. 87

Tema de la setmana

Divendres vèiem que posar messions era ‘fer una juguesca’ en mallorquí i un parell de subscriptors ens van fer adonar que el mot juguesca encara no havia rodat. Ho fem avui tot encetant una setmana dedicada a mots que formen part de la família de jugar.

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

posar messionsjugueta