jugueta f

Definició

Joguina (s’usa a les Balears), objecte fet expressament per a jugar, per a entretenir-se els infants.

Les juguetes que li vau regalar li han agradat moltíssim.

El moix feia servir de jugueta el rodet del fil.

«Segons s’al·lot, sa jugueta» (o «ses juguetes»): vol dir que cal guardar proporció entre les coses que han d’anar plegades (mallorquí).

Etimologia

De jugar, del llatí jŏcari, mateix significat. També en diem joguina, joguet, jugaroi

Usos

  • En Tedy lladrava fluix i xalest jugant amb noltros, que el desfressàvem de dona de fer feines, amb un mocador al cap i una falda estufada que li fermàvem al llom. No li agradava gens aquell carnaval que li fèiem patir i potoiava per treure’s la roba i recuperar la seva dignitat. Tip de totes aquelles pesadures, una vegada li mostrà les dents al meu germà petit, que se sentí força decebut: com si una jugueta de sobte hagués cobrat vida i l’hagués pessigat.

    Carme Riera, Temps d’innocència (Barcelona: Edicions 62, 2013)
  • Durant molts d’anys vaig fer feina de dependenta a la desapareguda botiga de juguetes La Luna del carrer dels Bastaixos. Mai no vaig poder entendre els pares que per Reis hi venien acompanyats dels fills a comprar els regals. Els infants triaven el que volien, els pares pagaven i aquí s’havia acabat la història. Cap encant ni cap màgia.

    Conxa Forteza, «Bon dia de Reis» (Diari de Balears, 7 de gener del 2009)

Tema de la setmana

Mots juganers

Enllaços

Temes i etiquetes

2 comentaris a “jugueta”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

juguescaquè t’hi jugues?