tenir la mà trencada (en una activitat)

Definició

Tenir-hi molta pràctica, ser-hi molt hàbil o expert.

No t’hi amoïnis, que ja t’ho adobarà la Joana: hi té la mà trencada, a reparar bicicletes.

Té la mà trencada a restaurar mobles, i mira que no és pas de família de fusters.

També: tenir (o tindre) les mans trencades (en alguna cosa)

Usos

 • Ara caldria que tractés de relatar l’evolució ràpida que van sofrir les meves il·lusions; però podré estalviar-me aquesta feina, tenint en compte que hom podrà intuir-ho fàcilment. Només diré que si algú en el món ha arribat a experimentar la clara sensació de tenir la mà trencada en un afer determinat, aquest algú he estat jo. Vaig realitzar una de les grans ambicions de la meva vida: la instal·lació, a casa, d’una saleta amb piano de cua, una petita llibreria amb la col·lecció completa de la Història de les Nacions i uns plafons de guix on hi havia enganxades cromolitografies amb retrats que anaven des del de Plutarc fins a un de Caruso sorprès en la intimitat de la seva llar.

  Pere Calders, «El principi de la saviesa», dins Cròniques de la veritat oculta (1955)
 • Abans, quan viatjaves a l’estranger, era relativament fàcil comprar un regalet sense matar-s’hi gaire i quedar bé. Ara, en canvi, pots comprar alguna cosa amb tota la il·lusió del món, carretejar-la dins la maleta i després descobrir que allò mateix ho venen més bé de preu en uns grans magatzems al costat de casa. Per sort, anava amb el Borja, que en això d’anar de botigues hi té la mà trencada.

  Teresa Solana, Un crim imperfecte (Barcelona: Edicions 62, 2006), pàg. 148

Tema de la setmana

Sembla que hi tenim la mà trencada, a enviar paraules i locucions relacionades amb la mà (vegeu-ne ací unes quantes més)

Enllaços

Temes i etiquetes

2 comentaris a “tenir la mà trencada (en una activitat)”

 1. Jordi — Sant Boi de Llobregat

  El meu pare, del barri de la Ribera de Barcelona, feia servir l’expressió “tenir-hi el cul pelat” per expressar que tenia molta experiència en una activitat, que l’havia feta moltes vegades, o que s’havia trobat moltes vegades en una situació similar.

  És menys formal que “tenir-hi la mà trencada”, però ja sabem que als catalans ens va l’escatologia.

  L’expressió està recollida a la PCCD, https://pccd.dites.cat/p/Tenir-hi_el_cul_pelat

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

de mà de mestreque la mà esquerra no sàpiga el que fa la mà dreta