adobar v

Definició

1  Preparar, arreglar.

2  Reparar, compondre (una cosa espatllada).

Volia adobar la màquina de cosir, però li faltava una peça.

Etimologia

Del germànic fràncic dubban, ‘empènyer, copejar’; primitivament significà ‘donar les armes al novell cavaller, armar-lo cavaller amb un cop d’espasa a l’espatlla’, després també ‘arreglar les armes’ i d’ací passà a significar ‘arranjar altres coses, arreglar, assaonar, amanir’.

Usos

  • Però l’experiència serveix per a alguna cosa, tanmateix, i aquella nit que havia corregut la ciutat amb l’home del bigoti per buscar la Maria Solano, havia descobert tota una munió de gent que feia feina amb les mans. En aquell precís instant no n’havia fet massa cas, perquè només pensava en la Maria Solano, però després, en els llargs espais de solitud que li havia deixat la seva absència, va tornar a pensar en aquella gent que feia rellotges i els adobava, feia sabates i les adobava, feia taules i cadires i capsetes de música.

    Maria Aurèlia Capmany, Quim/Quima (Barcelona: Planeta, 1991 [1971]), pàg. 185

Tema de la setmana

Avui fa deu anys que va morir Maria Aurèlia Capmany (1918-1991)

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

munióescruixir