pixum m

Definició

Orins (col·loquial).

Aquell carreró feia pudor de pixum de gos.

 

Etimologia

De pixar, d’origen onomatopeic, amb el sufix -um, del llatí -umen, que significa ‘conjunt o gran quantitat de’, amb un matís pejoratiu, com en greixum o ferum.

Usos

  • I per acabar-ho d’amanir, aquella família tenien un gat a dispesa, una cosa impensable, aleshores, al poble: alimentar un gat perquè s’estigués encaragolat al sofà o prenent el sol al pedrís, perquè de rates a l’engorfa es veu que no en tenien. I amb la fortor que fa el pixum de gat! Però cal Trau no en feia, de pudor, i comentaven que aquella bèstia tenia una safata d’arena al pati de dintre, com un rei, per fer les seues necessitats. En fi, coses de gent excèntrica i escabellada.

    Marta Rojals, Primavera, estiu, etcètera (Barcelona: La Magrana, 2011), pàg. 32
  • Ningú havia preguntat per mi i vaig estar a punt de tornar-me’n, però en Taps va empènyer la porta amb el seu nas humit i em va arrossegar cap a dins. El vestíbul era acceptable. Un record de pixum negat per litres de lleixiu flotava a l’aire però hi havia un parell de cotxets decents aparcats sota les bústies i fins i tot un ascensor. Em vaig encaminar cap a l’escala, no tenia ganes de tancar-me en una gàbia amb un animal, encara que fos en Taps i que compartíssim habitació cada nit.

    Eva Baltasar, Permagel (Barcelona: Club Editor, 2018)

Tema de la setmana

Dies de pixera

Enllaços

L’escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

amb els pixats al ventrepixar-se de riure