Definició
Designació tradicional del vi escumós criat en cava, obtingut de varietats de raïm adients i que, en destapar l’ampolla, produeix escuma o efervescència natural i persistent, a causa del seu contingut en diòxid de carboni dissolt en estat de sobresaturació.
El xampany s’elabora a la comarca de la Xampanya, a França, i en altres llocs que segueixen el mètode de la Xampanya.
Etimologia
Del francès champagne, del nom de la regió de la Xampanya, al nord-est de França, d’on és l’estil del vi.
Usos
Un bon dia també prou llunyà, uns pagesos espavilats de la regió francesa de Champagne van inventar un vi escumós que revifava els ensopits més recalcitrants. I la gent d’aquí, despreocupada i feliç, en va dir xampany, una paraula de les més perfectes del nostre diccionari, que té la mida exacta de dues síl·labes massisses i un so esponjós i espetegant que ni fet a mida per axampanyar les piules, la coca, els coets i les traques de la nit màgica i jove de Sant Joan. Un mot que ens permet de rebre amb una gatzarosa xampanyada les raquetes victorioses del Roland Garros, que ens convida a fer un xampanyet, havent sopat, a casa de l’amic que fa els anys, i ens obre, deferent, la xampanyeria on entrem de bracet amb l’estimada encabat del teatre.
Joan Solà, «El xampany de Sant Joan» (Avui, 23 de juny del 1994)Fora les penes, visca el xampany!
Jaume Sisa, «Follet trapella», cançó de Nit de Sant Joan, de Dagoll Dagom (Barcelona: Edicions 62, 1996)
Avui s’estrena, avui s’estrena.
Fora les penes, visca el xampany!
Avui s’estrena l’estiu cantant.
La nit de festa s’està acabant.
Còmics i orquestra us saludaran.
Tema de la setmana
«Ja en som, de beneits, els catalans, de deixar-nos perdre la preciosa paraula xampany!», va escriure Joan Solà en un dels seus articles. Doncs per acabar aquesta setmana de mots relacionats amb Sant Joan i retre-li homenatge, la recuperem avui amb totes les lletres.