xampany m

Definició

Designació tradicional del vi escumós criat en cava, obtingut de varietats de raïm adients i que, en destapar l’ampolla, produeix escuma o efervescència natural i persistent, a causa del seu contingut en diòxid de carboni dissolt en estat de sobresaturació.

El xampany s’elabora a la comarca de la Xampanya, a França, i en altres llocs que segueixen el mètode de la Xampanya.

Etimologia

Del francès champagne, del nom de la regió de la Xampanya, al nord-est de França, d’on és l’estil del vi.

Usos

  • Un bon dia també prou llunyà, uns pagesos espavilats de la regió francesa de Champagne van inventar un vi escumós que revifava els ensopits més recalcitrants. I la gent d’aquí, despreocupada i feliç, en va dir xampany, una paraula de les més perfectes del nostre diccionari, que té la mida exacta de dues síl·labes massisses i un so esponjós i espetegant que ni fet a mida per axampanyar les piules, la coca, els coets i les traques de la nit màgica i jove de Sant Joan. Un mot que ens permet de rebre amb una gatzarosa xampanyada les raquetes victorioses del Roland Garros, que ens convida a fer un xampanyet, havent sopat, a casa de l’amic que fa els anys, i ens obre, deferent, la xampanyeria on entrem de bracet amb l’estimada encabat del teatre.

    Joan Solà, «El xampany de Sant Joan» (Avui, 23 de juny del 1994)
  • Fora les penes, visca el xampany!
    Avui s’estrena, avui s’estrena.
    Fora les penes, visca el xampany!
    Avui s’estrena l’estiu cantant.
    La nit de festa s’està acabant.
    Còmics i orquestra us saludaran.

    Jaume Sisa, «Follet trapella», cançó de Nit de Sant Joan, de Dagoll Dagom (Barcelona: Edicions 62, 1996)

Tema de la setmana

«Ja en som, de beneits, els catalans, de deixar-nos perdre la preciosa paraula xampany!», va escriure Joan Solà en un dels seus articles. Doncs per acabar aquesta setmana de mots relacionats amb Sant Joan i retre-li homenatge, la recuperem avui amb totes les lletres.

Enllaços

Temes i etiquetes