katiuska f

Definició

katiuskesBotes altes impermeables, normalment de goma, sense cordons ni obertura lateral, per protegir de l’aigua.

Com que va veure que plovia, es va posar les katiuskes per anar a escola.

La nova Ortografia catalana ratificada per l’IEC a finals del 2016 incorpora la paraula katiuska, tot i que avui està clarament en desús. De vegades també s’usa la forma catiusques.

Etimologia

Del nom rus Katiuska, hipocorístic de Caterina, nom de la protagonista de l’opereta Katiuska, la mujer rusa, amb música de Pablo Sorozábal, estrenada el 1931 al teatre Victòria de Barcelona. El personatge d’aquest nom és una descendent de la família imperial russa. En aquesta opereta apareixia amb unes botes de canya alta, que van acabar donant nom a les botes d’aigua.

Usos

 • He renovat el meu vestuari a la intendència: un jersei blau sense mànegues, un altre amb mànegues, cordat, uns pantalons llargs nous, mitjons —en porto dos parells per canviar-me—, unes magnífiques katiuskes que m’arriben fins al genoll —i que en aquestes caminades m’han fet molt de servei perquè són lleugeríssimes, protegeixen de les esgarrinxades de les mates baixes i permeten travessar tranquil·lament els rierols i els prats entollats—; també porto al sarró unes botes txeques, les que calçava abans de posar-me les katiuskes.

  Edmon Vallès, Dietari de guerra (1938-1939) (Barcelona: Edicions 62, 1980)
 • Quan la Maria s’atansà al grup ja era tard per donar explicacions. El jardiner s’allunyava, trepitjant la neu amb les seves enormes katiuskes.
     —Aquest home és un amargat, a més d’idiota.
     —Per què no el deixes estar?

  Marta Cardona, Fora de lloc (Barcelona/Manresa: Angle, 2010)

Tema de la setmana

Epònims

Enllaços

Temes i etiquetes

4 comentaris a “katiuska”

 1. Elena Ramon — Sueca (Ribera Baixa)

  Escric per a contrastar el que digueu de què el mot està en desús. Al meu poble aquest vocable es continua utilitzant, potser no s’usa molt freqüentment, però està viu.
  Gràcies per publicar-la, m’ha fet molta gràcia que aparegués aquesta paraula.

  Respon
 2. Josep Bataller Vila — Fornells de la Selva

  Jo tenia entès que els katiuska eren uns camions totterreny que es van fer servir durant la guerra civil espanyola. El meu sogre, fent la mili, va ser conductor d’un d’aquests camions.
  Les katiuskes van aparèixer al meu poble als anys 50. Quan plovia jo havia calçat esclops. Les katiuskes ens van permetre passar per basses més fondes.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

draconià -anaxera