xarlotada f

Definició

Actuació ridícula o grotesca.

La intervenció del cap de l’oposició va ser una autèntica xarlotada.

«Una acció còmica a càrrec d’algú que no busca la comicitat dota xarlotada d’un significat més càustic que, per exemple, pallassada» (David Paloma, Personatges convertits en paraules).

Etimologia

De Charlot, personatge cinematogràfic interpretat per l’actor i director londinenc Charles S. Chaplin (1889-1977). El personatge va néixer el 1914 i el nom l’hi va posar el 1915 Jacques Haik, un productor de cinema francès.

Usos

  • Va recordar com els crits d’en Companys i d’en Cambó i també d’en Comorera i en Duran i Ventosa ressonaven per tota la casa com si fossin trons de tempesta, i en algun moment li va semblar que aquells homes podien arribar a les mans. «I aquell de la Unió de Rabassaires, el senyor Francesc Riera, quina veuassa i quina exaltació que duia!», va dirse sense adonar-se que cada vegada parlava més fort, com si tingués una conversa. Però, com bé recordava, la reunió va acabar com el rosari de l’aurora i encara ara els de la Lliga no li havien perdonat a en Pere que intentés un acord que consideraven molt lesiu als interessos dels grans propietaris. «Això és una xarlotada!», li va dir en Cambó, abans d’anar-se’n amb un sec cop de porta.

    Pilar Rahola, El carrer de l’Embut (Barcelona: La Magrana, 2013)
  • És veritat que aquest rol (el de diputat de districte) treu protagonisme a l’ajuntament. Però es tracta de resoldre problemes, i els britànics tenen una trajectòria democràtica secular. Ho han provat tot. Saben que el municipalisme es font d’irresponsabilitats i de filibusterisme polític, i que els ajuntaments hi són per asfaltar, posar enllumenat i poc més. Saben que la política parlamentària és un fet massa seriós, no una xarlotada que s’escenifica a cada poble. Estem, en definitiva, davant d’un sistema que fa impossible fer volar coloms. ¿Que no és perfecte? Segur.

    Xavier Roig, «Tottenham té cara i ulls» (Ara, 2 de setembre del 2011)

Tema de la setmana

Epònims

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

sandvitxdraconià -ana