un pols de

Definició

Poquíssima quantitat; una mica, un poquet.

Quan els grans d’all són xafats, afegiu-hi un rovell d’ou i un pols de sal.

Només tenim un pols de farina de galeta i no podem arrebossar tota la carn.

També s’usa amb les formes un polset de i una polsada de. Una polsada és una ‘petita quantitat d’una substància reduïda a pols o pólvores que es pot agafar amb els caps dels dits polze i índex’: Una polsada de sucre.

Usos

  • La prosa, com la cuina, sempre té necessitat, si no de salses, d’algun amaniment, encara que només sigui un pols de sal. Jo no conec cap escriptor que hagi sabut donar vida a una prosa totalment despullada d’adjectius, en pèl i sense ornaments.

    Francesc Pujols per ell mateix, a cura d’Artur Bladé i Desumvila (Barcelona: Pòrtic, 1967), pàg. 193
  • Començava el fred i ella i l’àvia anirien a collir borraines pels marges dels camins amb la Boira enganxada a les cames. I arrebossarien aquelles fulles tan peludes amb farina, ou, sucre i un pols de canyella i se les menjarien per postres o per berenar. I el dia de Nadal les borraines serien una festa.

    Isabel Olesti, La pell de l’aigua (Barcelona: Proa, 2012)

Tema de la setmana

L’escreix

Temes i etiquetes