neula [1] f

Definició

neules1  Full de pasta prima de farina, generalment barrejada amb sucre i alguna essència, cargolat formant com un canó, que es menja al Principat i a Mallorca durant les festes de Nadal.

2  Pasteta fina de farina cuita amb motlle.

Etimologia

Del llatí nebula, ‘boira; substància fina, transparent’ (una de les accepcions de neula), mot que ha conservat des del segle XI el sentit actual metafòric aplicat al ‘full prim de pasta de farina’.

Usos

 • Quan ve Nadal fem el pessebre
  amb rius, muntanyes de colors,
  el caganer, l’estrella, l’Àngel,
  el Nen, la Mare i els pastors,
  cantem cançons i mengem neules,
  també torrons i altres llamins,
  i per arrodonir les festes
  que omplen de joia grans i nins
  ens aboquem a les finestres
  a esperar els reis que van venint.

  Miquel Martí i Pol, «Desembre»
 • No fa gaire, quan vaig ésser a Palma per les festes, em vaig aturar al creuer de l’Àguila. Hi badava pensant en els canvis que hi ha hagut al carrer d’en Colom, quan em va venir a la memòria la imatge d’una altra casta d’uniformes, més amatents. Vaig recordar el municipal que dirigia el tràfic des de la mateixa cantonada on em trobava aleshores. Precisament, la seva estampa, enfilada en un tamboret, enrevoltada de botelles de suc, de cava, de vi, de paquets d’arròs, de torrons, de neules i de qualque indiot viu, tot obsequi de conductors i vianants agraïts, formava part del decorat del Nadal de la nostra infància.

  Conxa Forteza, «D’uniformes» (Diari de Balears, 13 de gener del 2006)

Tema de la setmana

Ja ho sabeu que de vegades ens deixem endur pels tòpics de la temporada: s’acosta Nadal, no podem fer-hi res! Algun any per aquestes dates dedicarem una setmana a mots per desconnectar de les festes (com ara anacoreta o moixoni; s’admeten propostes); mentrestant, però, aquí teniu una tongada de mots nadalencs. Bones festes!

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fullampandorga