milhomes m

Definició

1  El qui es creu apte per a tot, que en tot vol intervenir, de tot vol saber, etc.

El seu marit és un milhomes que només rondina i no fa res.

2  Noi que vol fer l’home.

Aquesta criatura té un posat de milhomes que fa morir de riure.

En català occidental, milhòmens.

Etimologia

De mil i home.

Usos

  • Si el nostre cas té solució —hipòtesi que no ha estat pas demostrada—, des d’ara ja podem dir, però, que no la trobarem pas fent el milhomes ni gallejant d’una força que no tenim ni es veu venir per cap banda. La nostra solució només la podem trobar, en tot cas, mitjançant unes virtuts radicalment contràries de les quimeres que els arrauxats i invidents de tota mena han vingut fent-nos practicar massa: la megalomania; l’ambició no ben assentada en les realitats, sinó penjada de teranyines de somnis; el tancament casolà excessiu; la desconeixença gairebé absoluta, mare d’un barroer menyspreu, de tota la resta de la península Ibèrica, on també perviuen, tant o més que la nostra, realitats espirituals formidables.

    Gaziel, Història de ‘La Vanguardia’ (Barcelona: L’Altra Editorial, 2016 [1964])
  • Si d’alguna cosa servim els vells és per deixar constància que tots plegats venim de la misèria. Quan veig aquests milhomes que van sempre bronzejats i que tenen cotxes alemanys i una casa amb piscina, penso que si poguessis veure el seu arbre familiar hi trobaries uns pares o uns avis que recollien fems pel carrer.

    Ramon Solsona, L’home de la maleta (Barcelona: Proa, 2011)

Tema de la setmana

Amb un número i un nom fem noves paraules i expressions, com en setciències, quatre gats o la serra de Tresserres, a Cardona. Aquests dies veurem més mots compostos amb números.

Enllaços

L’escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

milantatrespeus