trespeus m

Definició

1  Cèrcol de ferro amb tres peus, que serveix per a posar al foc perols, paelles, etc.

També: ferros, ferrets

2  Suport de tres cames, sovint plegables o telescòpiques, per a instruments geodèsics, fotogràfics, etc., portàtils.

També: trípode

Etimologia

Mot compost amb tres i peu.

Usos

 • Atent a tot, quan observa que jo desitjaria fer una fotografia detinguda, per sovint que sigui, a l’instant fa aclofar el camell ventre a terra per facilitar-me la baixada. ¿Veu que, per a obtenir una millor perspectiva, intento escalar part de la muntanya propera? Corre, em pren delicadament pel braç, agafa l’aparell fotogràfic i, en un tancar i obrir d’ulls, té ja els tres-peus fixats a terra. I mai una sola queixa, mai el més petit senyal d’impaciència.

  Bonaventura Ubach, El Sinaí. Viatge per l’Aràbia pètria cercant les petjades d’Israel (Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2011 [1955]), pàg. 358
 • M’ofereix una tassa de llet que s’acaba d’escalfar. La llet també és tèbia, fa dies que el veig com es prepara el menjar a la foguera. Les paelles i les olles renegrides s’aguanten en equilibri inestable a sobre de tres pedres, tot plegat cansat i poc efectiu, com els paperets a la porta. Amb un trespeus la vida seria molt més senzilla, passaríem de l’edat de pedra a la de ferro, però no té cap trespeus i les olles cauen quan la calor esquerda les pedres sense avisar.

  Francesc Serés, La pell de la frontera (Barcelona: Quaderns Crema, 2014), pàg. 164

Tema de la setmana

Mots compostos amb un nombre seguit d’un nom

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “trespeus”

 1. M. Àngels — Vilanova i la Geltrú

  Amb els fragments que citeu avui, viatgem del Sinaí a Saidí amb un trespeus a l’equipatge. Quina joia de llibres, quantes hores de plaer! Gràcies per recordar-los.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

milhomesquatre llaunes