mandarina f

Definició

Fruit del mandariner, comestible, semblant a la taronja, però més petit, de pela prima i de bon pelar i d’un gust més suau.

Etimologia

Del portuguès mandarim, ‘funcionari xinès’, d’origen índic, a través del malai; per similitud amb el color groc dels mandarins xinesos, s’aplicà a les taronges de la Xina.

Usos

  • Mai no he entès el divertir-se per obligació. Quan m’ho he passat més bé ha estat quan la sorpresa i la improvisació han estat els amos de la festa. Res, que vaig començar el 2008 en bata i xoquins, no tenia raïm, ja que no pensava restar a casa, dotze grells de mandarina varen complir la seva missió a la perfecció. A més a més, són molt més bons d’empassolar que els grans de raïm, llisquen més suaus, no et fas mala via i tenen vitamina C, molt bona pels constipats.

    Conxa Forteza, «Quan els anys ens cauen damunt» (Diari de Balears, 7 de gener del 2008)
  • Començaren a córrer per a aixoplugar-se, l’aigua bategava les sines de la Judit, que afloraven, petites com mandarines, sota la brusa. Es receraren al Cau Ferrat i en Joan explicà a la Judit tot el que sabia d’en Rusiñol. Per fi, el mal temps minvà, els núvols negres s’havien esfilagarsat i ara el cel feia vetes de color cendra i blanc.

    Montserrat Roig, El temps de les cireres (Barcelona: Edicions 62, 1977)

Tema de la setmana

El tema d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. Si endevineu quin dels cinc mots que enviem de dilluns a divendres NO encaixa amb els altres quatre i PER QUÈ, envieu un missatge a mots@rodamots.com. Els dos primers subscriptors que ens facin arribar la resposta correcta, guanyen un exemplar del llibre RodaMots, gentilesa d’Editorial Empúries. En sortejarem dos exemplars més entre les altres respostes correctes que rebem a temps i encara n’hi haurà un altre a la resposta més original, independentment de si és correcta o no. Vegeu les bases completes de participació a l’enllaç de sota. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

llimonaavellana