llimona f

Definició

Fruit comestible del llimoner, amb la pell rugosa, de color groc, i la polpa també groguenca, que conté un suc de sabor molt àcid, ric en vitamina C i àcid cítric.

Etimologia

De l’àrab laimûna, ‘una llimona’, de laimûn, ‘fruita del llimoner’, i aquest, del persa limun, mateix significat; en àrab andalusí rebé l’influx de l’àrab lîma, probablement de la mateixa família.

Usos

  • Ara, que la senyora Rocall és d’una intel·ligència!… Pensi que ho ha llegit tot. Parli-li de qui vulgui, coneix tots els escriptors. Els russos… Quan diu «quina força, quina força», et fa venir ganes de llegir-los. A mi m’agraden més els anglesos. Són tan espirituals, tan lleugers! Són com si es begués una tassa de te amb llimona. Vostè no pot comprendre la comparació perquè li agrada el te amb llet.

    Mercè Rodoreda, «Viure al dia», dins Semblava de seda i altres contes (Barcelona: Edicions 62, 1978)
  • A la ràdio, he sentit que si menges una llimona sense fer ganyotes, s’acomplirà tot el que desitgis, però em fa por provar-ho, fer ganyotes i que cap desig no es faci mai més realitat.

    Sergi Pàmies, Si menges una llimona sense fer ganyotes (Barcelona: Quaderns Crema, 2006)

Tema de la setmana

El tema d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. Si endevineu quin dels cinc mots que enviem de dilluns a divendres NO encaixa amb els altres quatre i PER QUÈ, envieu un missatge a mots@rodamots.com. Els dos primers subscriptors que ens facin arribar la resposta correcta, guanyen un exemplar del llibre RodaMots, gentilesa d’Editorial Empúries. En sortejarem dos exemplars més entre les altres respostes correctes que rebem a temps i encara n’hi haurà un altre a la resposta més original, independentment de si és correcta o no. Vegeu les bases completes de participació a l’enllaç de sota.

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cireramandarina