mandarí m

Definició

1  Nom donat pels europeus als grans funcionaris civils i militars de la Xina imperial.

2  Per extensió, persona influent en algun àmbit.

Després de la derrota electoral, els mandarins del partit governant que s’havien escampat per l’Administració s’hauran de buscar la vida en alguna altra banda.

Etimologia

Del portuguès mandarim, ‘funcionari xinès’, d’origen índic, a través del malai mantari, del sànscrit mantri (‘conseller’), de mantra (‘paraula’ o ‘fórmula’), de manyate (‘ell pensa’); per similitud amb el color groc dels mandarins xinesos, s’aplicà també a les taronges de la Xina.

Usos

  • Els mandarins d’Europa sembla que no tenen un nord comú per a aquesta UE que panteixa. Hi ha alquímies massa contradictòries. Com es pot desfer el caos d’ara i evitar el futur megacaos d’una Europa de vint-i-vuit Estats?

    Josep M. Muntaner i Pasqual, «L’Europa dels mandarins» (Avui, 18 de març del 2002)
  • No s’adonen que l’error no és que hagin donat el premi a un autor que els diccionaris d’escriptors no inclouen. L’error és precisament el contrari: que els diccionaris d’escriptors no l’incloguin. I no l’inclouen perquè els mandarins literaris consideren literatura tan sols una part del tot.

    Quim Monzó, «Les mòmies», dins Tot és mentida (Barcelona: Quaderns Crema, 2000)

Tema de la setmana

Etimologies curioses

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

rebecaser de pedra picada