esquerdill m

Definició

Fragment que es desprèn d’un cos dur en trencar-se o esberlar-se.

També s’usa en sentit figurat per a designar ‘una miqueta’: Acostuma a fer un esquerdill de migdiada.

Etimologia

D’esquerda, del germànic fràncic skerda, mateix significat.

Usos

  • Les nenes, en canvi, i les noies més grans s’estimaven més saltar a corda i jugar a la xarranca. Dibuixaven a terra amb la punta d’un tronc o un esquerdill de totxana l’entramat de les caselles, tiraven la pedreta a la casella on tocava tirar-la, saltaven a peu coix tot vigilant de no trepitjar cap ratlla i, bo i ajupint-se mantenint sempre el peu alçat, la recollien i sortien, igualment a peu coix, de l’entramat.

    Antoni Pladevall, El dia que vaig fer vuit anys (Barcelona: Columna, 2014)
  • Feia cinc setmanes que el batalló era a Butsènit. Passaven els dies i no passava res. Un matí, com tants matins, es van exercitar en l’ús de bombes de combat. Abans d’entrar en acció, per estalviar munició, aquest exercici només l’havien fet amb pedres. Aleshores el feien amb bombes de veritat. Una no va explotar. El tinent instructor va disparar-hi un tret de fusell. Pum. Uns esquerdills de bomba van impactar al pit de Benet. Sagnava. Li costava molt respirar. El van traslladar a l’hospital instal·lat al castell de Montclar i després al de Cervera.

    Jordi Amat, Com una pàtria. Vida de Josep Benet (Barcelona: Edicions 62, 2017)

Tema de la setmana

Bocins. El mot d’avui és un suggeriment de Núria Caballeria, de Sabadell.

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “esquerdill”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

padellàsinxa